Psykoterapeut MPF

Tema i terapi

Angst

Angst er en ofte invaliderende tilstand, som kan påvirke mange aspekter af tilværelsen og som mange oplever i forskellige livssituationer. Den kan manifestere sig som generaliseret angst, panikanfald, social angst eller specifikke fobier og medføre en intens frygt, bekymring eller nervøsitet. For nogle opstår angst i forbindelse med specifikke situationer, som for eksempel at skulle tale offentligt, tage en vigtig beslutning eller møde nye mennesker. For andre kan angst være mere generel og vedholdende, hvilket kan påvirke deres dagligdag og livskvalitet. 


Angst er en grundfølelse og en helt normal følelse. Det er en overlevelsesmekanisme der gør vores krop klar til at kunne forsvare os eller flygte, hvis der er fare på færde. Men for nogle udvikler angsten sig og bliver til en overdreven angst for situationer, oplevelser eller genstande. Når man har angst forsøger man ofte at undgå det der fremkalder angsten, men det er en strategi der gør angsten værre. Angsten ender på den måde med at blive en overvældende byrde, som begrænser ens sociale interaktioner og evne til at fungere i hverdagen.


Symptomer på angst kan fx være: Hjertebanken/høj puls, svedtendens, rysten, trykken og smerter i brystet, kvalme og uro i maven, mundtørhed, svimmelhed, følelse af synkebesvær, følelse af åndenød, anspændthed.

Det viser sig ofte også med psykiske symptomer som fx.: koncentrationsbesvær, uvirkelighedsfølelse, katastrofetanker, tankemylder, dødsangst, frygt for at blive sindsyg, frygt for kontroltab.


Angst kan også føre til at vi ændre adfærd. Fx undgåelse af bestemte situationer, social tilbagetrækning og overdreven planlægning for at undgå angstsituationer.


Uanset årsagen og symptomerne, kan angst føles som en overvælende byrde, der gør det svær at fokusere, træffe beslutninger eller nyde livet. Men det behøver ikke være sådan. Angst er meget ubehageligt men det er ikke farligt. I terapien arbejder vi med forskellige strategier til håndtering af angst og udforsker de underliggende årsager til angst. En vigtig del af behandlingen er at gøre det modsatte af undgåelse nemlig eksponering.

stress

Stress er en naturlig reaktion i kroppen, der opstår som svar på krav og udfordringer i hverdagen og i kortere perioder kan stress være nyttig for os - for eksempel når vi skal tænke hurtigt og præstere i vigtige situationer.


Langvarig stress kan derimod have alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale sundhed. Når kravene, belastningerne, i vores hverdag over en længere periode overstiger vores ressourcer opstår stress som reaktion på overbelastning. Langvarig stress kan føre til kronisk stress og i sidste ende til udbrændthed.


Når vi oplever stress, aktiveres kroppens alamberedskab, hvilket fører til frigivelse af stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormoner forbereder kroppen på at håndtere pressede situationer ved at øge hjertefrekvensen, forbedre blodcirkulationen og skærpe opmærksomheden. Dette er gavnligt i korte perioder, men står det på over længere tid er det skadeligt for både krop og sind.


Stress kan være forårsaget af en lang række faktorer, herunder arbejde, familieforhold, økonomiske bekymringer, følelsesmæssige eller mentale belastninger og det er sjældent kun en ting der er årsagen til overbelastningen.

Kronisk stress er forbundet med en række sundhedsproblemer og kan blandt andet føre til angst, depression og nedsat immunfunktion.


Ofte er vi ikke gode til at tro på og tage det vores krop fortæller os alvoligt. Men symptomer på stress skal tages alvorligt. Symptomerne er mange og kan variere fra person til person, og de viser sig ofte som kropslige symptomer.

Nogle almindelige tegn er:

Hovedpine, maveproblemer, muskelspændinger eller smerter, træthed eller søvnproblemer, hurtig hjerterytme, irritabilitet eller humørsvingninger. Det kan også vise sig som mangel på motivation eller energi, problemer med koncentration, glemsomhed og social tilbagetrækning


Det handler om at finde sunde måder at håndtere stress på. At identificere de kilder, der forårsager stress, samt at skabe rum til ro og hvile. Det er vigtige første skridt.


Depression

Tekst på vej...

Ensomhed

Tekst på vej...

Lavt selvværd

Tekst på vej...

Eksistentielt

Tekst på vej...